Izdvajamo

Sleeveface – kada (auto)portreti dosade

Sleeveface – kada (auto)portreti dosade

Tekst: Marijana Ilić
Fotografije: www.sleeveface.com

Sleeveface
je zanimljiv fenomen koji svakodnevno osvaja društvene mreže. Sasvim je sigurno da ste već videli neke od fotografija koje prikazuju osobu sa omotom nekog albuma koji se savršeno uklapa u njegov ili njen položaj tela. 

Ipak, poreklo ove rasprostranjene pojave nije poznato. Naime, ovaj trend nije nastao, kako mnogi veruju, pre godinu-dve. Prva ovakva kolekcija fotografija postavljena na veb-sajt waxidermy.com 2006. godine. 

Naziv "Sleeveface" ima malo drugačiju priču. Glavni krivac za to je Carl Morris iz Kardifa koji je napravio niz ovakvih fotografija s prijateljima u jednom lokalnom baru 2007. godine. Njegov prijatelj John Rostronih ih je postavio na internet i napravio Fejsbuk grupu sa ovim nazivom. Otad se ove fotografije nazivaju jednim imenom - Sleeveface, i tada kreće njihova prava slava.  

Dvojica prijatelja su godinu dana kasnije napisala knjigu "Sleeveface: Be The Vinyl", gde se nalaze kolekcije ovakvih fottografija, koje su napravljene širom sveta i objavljene na sajtu www.sleeveface.com. 

Carl i John su pokretači raznih akcija, uključujući radionice za decu, festivale, a postoji čak i aplikacija za iPhone – "Sleevefacer". 

Komentari