Izdvajamo

"Momak sa pištoljem i taocem" - Frank Cushing

"Momak sa pištoljem i taocem" - Frank Cushing

Frank Cushing, rođen 1915. godine, napustio je školu kao šesnaestogodišnjak da bi postao kurir u novinama Boston Traveler. Sa tog mesta je napredovao do pozicije novinarskog fotografa, radeći za Boston Traveler do 1968. godine, sa prekidom jedino za vreme Drugog svetskog rata kada je radio kao vazduhoplovni fotograf. Preminuo je 1975.

Te 1948. godine, Cushing je radio na seriji fotografija žrtava porodičnog nasilja u Bostonu. Jednog letnjeg popodneva, dok je čekao jednu od žrtava koju je trebalo da fotografiše ispred nekog bostonskog restorana, sa radija u policijskim kolima, čuo je kako se negde u njegovoj blizini policija sprema da privede momka koji je izvršio uličnu krađu. Naime, dok je privođen petnaestogodišnji Ed Bancroft, tinejdžer je izvadio pištolj i upucao jednog od policajaca. Potom je kidnapovao petanestogodišnjeg Bill Ronan-a i pobegao u obližnje uličice. Frank je odmah prekinuo sa tim što je radio i otišao na mesto zločina da bi fotografisao zbivanja.

Videvši koja kuća ima najbolji pogled na ulicu u kojoj su se nalazili Bancroft i njegov talac Bill Ronan, zakucao je na ta vrata i vlasnik ga je pustio u dvorište iz koga je imao najbolji ugao na ceo događaj i odatle je napravio fotografiju koja mu je donela Pulicerovu nagradu za 1948. godinu.

Ed Bancroft je na kraju konačno bio priveden, tako što je jedan policajac uspeo da mu se prikrade iza ulične ograde i da ga jednim udarcem onesvesti. Kasnije je utvrđeno da mladi Bancroft nije imao nikakve veze sa krađom.

Frank je kasnije rekao, „ Pitao sam se da li će me momak upucati, ali želeo sam tu fotografiju.“. U vreme kada su otmice bile retke i krupni kadrovi još ređi, usled ograničene daljine na kojoj se moglo fokusirati, Frenkova fotografija je zaista jedinstvena.

Tekst: Radmila Vankoska

Komentari