Izdvajamo

VIZUALIZATOR – Festival fotografije 2014, najava i program

VIZUALIZATOR – Festival fotografije 2014, najava i program

Beogradski festival fotografije VIZUALIZATOR 2014 biće održan od 12. do 23. decembra 2014. na više lokacija u Beogradu. Festival je multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja.

Festival se sastoji od niza izložbi fotografije, među kojima je i dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Edvard Keating nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju Press Photo Srbija, kao i drugih izlagača iz zemlje I inostranstva.

Na različitim lokacijama u Beogradu, u više muzeja i galerija sa raznovrsnim programom tribina, radionica, izložbi fotografije i predavanja fotografa i stručnjaka iz različitih oblasti, ističe se značaj umetnosti fotografije, a učesnici će analizirati fotografiju iz različitih aspekata: kao vizuelnu umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko i obrazovno sredstvo.

Festival ima za cilj promociju fotografske delatnosti, kako u sferi medija, tako i u sferi umetnosti i obrazovanja.

 

PROGRAM:

12. decembar

18,30h izložba poljskog autora Marius Kubieles, Ciklus fotografija “Bruno Schulz”, Narodna biblioteka Srbije

14. decembar

14 -17h Radionica “Savremene tendencije u kustoskim praksama”, Dom omladine Beograda, tribinska sala I sprat

18. decembar

17h Tribina Fotografske organizacije Srbije, Tržni centar Zira

Sinergijom svih značajnih činilaca na našoj fotografskoj sceni želimo da uspostavimo međusobnu saradnju, formulišemo zajedničke ciljeve i postavimo visoke standarde u profesiji. Takođe i da omogućimo rešavanje problema autorskih prava fotografa, ali i poštovanje etičkih standarda.Na tribini učestvuju učesnici iz zemlje i regiona.

19h IZLOŽBA EDWARD KEATING, dobitnik Pulicerove nagrade, “CITIZENS OF NEW YORK”, tržni centar Zira

19. decembar

15h Ulična izložba plakata, podzemni prolaz na Terazijama, kod Palate Albanija i na Zelenom vencu

20. decembar

17,30h Tribina “Zumiranje stvarnosti” o medijima i fotografiji, UK Parobrod

Savremena fotografija pruža medijima potpuno nove mogućnosti i načine da se obrate svojim čitaocima. Mnogi je koriste jer “govori više od hiljadu reči”. Brojni su i izazovi etike u vremenu opšte tabloidizacije i vladavine senzacionalizma. U trci za “ekskluzivnim” fotografijama dolazi do kršenja etičkih normi i banalizacije javnog prost” ora. Da li su tiraži postali važniji od etičkih principa? Kako rešiti problem neprofesionalnog/neodgovornog ophođenja fotografa prema svojoj, ali i društveno važnoj profesiji?

19h Izložba makedonskih autora, “Elema Monohromatik”, UK Parobrod

21. decembar

14,30h Prezentacija knjige Kameradesi “Dirty Season”, UK Vuk Karadžić

16h Izložba fotografija ”Prvi svetski rat”, UK Vuk KaradŽić

Radionica “Zauzmi pozu”, Akademija umetnosti

22. decembar

15h Tribina “Katedra u kadru” o profesiji profesora fotografije, zgrada opštine Vračar

Razvoj i promene u savremenoj fotografiji neminovno su uticale i na pristup njenom izučavanju, što su među prvima osetili i profesionalni edukatori, odnosno profesori fotografije. Da li su uspeli da se prilagode i kakva je njihova pozicija danas u Srbiji?

19h Izložba Foto saveza Srbije, UK Palilula

Radionica “Hidro energetske fotografije”, ETF

23. decembar

17h Tribina “Otvoreno o fotografiji”, Dom omladine Beograda

Fenomen fotografije u sebi skriva jedan medijski paradoks – najmasovniji i najprisutniji je medij, a o njemu se nedovoljno razgovara i javno debatuje. Zbog njenog sveprisustva u svim segmentima ljudskog života uzima se zdravo za gotovo. Prema njoj se zauzima  površan i nekritički stav. Fotografija je prestala da bude pojedinačna i postala je jedno univerzalno telo. Kao da nema početak i kraj. Do te mere je univerzalna da sam pojam fotografija menja značenje.

19h Izložba Press Photo Srbija, najbolje medijske fotografije, Dom omladine Beograda

Komentari