Izdvajamo

VIZUALIZATOR 2015 NAJAVA: OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA - MARK RIBU

VIZUALIZATOR 2015 NAJAVA: OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA - MARK RIBU

Najpoznatija dela proslavljenog francuskog fotografa Marka Ribua biće predstavljena u Beogradu uz fotografije sa prostora bivše Jugoslavije. Izložba je otvorena do 5. decembra a ulaz je slobodan. Galerija Francuskog instituta otvorena je od utorka do petka od 13 do 19 sati, subotom od 10 do 15 sati.

Mark Ribu, proslavljeni francuski fotograf koji je radio za agenciju Magnum i autor je brojnih knjiga i monografskih izdanja, izložiće 15 svojih najpoznatijih dela kao i četrdesetak fotografija snimljenih u Beogradu i drugim gradovima bivše Jugoslavije za vreme svog boravka 1953. godine.

Ribuove impresije iz kojih je vidljiva njegova ljubav za svakodnevnicu i gracioznost pokreta biće dostupne beogradskoj publici do 5. decembra u galeriji Francuskog instituta u centru Beograda. Ovaj 92-godišnji svetski priznati fotograf, rođen u Lionu, već sa 14 godina počeo je da se bavi fotografijom, a za vreme studiranja odlučio je da joj se potpuno posvetiti. Njegova najpoznatija fotografija, ona sa radnikom koji farba Ajfelovu kulu, nastala je 1953. godine, a pošto je objavio časopis Life, ubrzo se na poziv Anri Kartije-Bresona i Roberta Kape pridružio slavnoj agenciji Magnum.

Između 1955. i 1969. godine umetnik je, između ostalog, boravio na Bliskom i Dalekom Istoku, u Sovjetskom Savezu i Alžiru, gde je dokumentovao rat za nezavisnost, a krajem 60-ih godina bio je jedan od retkih fotografa koji je imao mogućnost da boravi u Severnom i Južnom Vijetnamu.

Osim što je izlagao u svetskim muzejima i galerijama, Ribu je dobitnik niza nagrada, među kojima se izdvajaju dva priznanja Overseas Press Kluba, nagrada za životno delo Time-Life-a, nagrada Lucie, Infinity nagrade International Center of Photography u Njujorku kao i nagrade Nadar za knjigu Vers l’Orient / Ka Istoku.

Komentari