Izdvajamo

Predavanje i izložba fotokolektiva INVERT "Na prazan stomak"

Predavanje i izložba fotokolektiva INVERT "Na prazan stomak"

Predavanje na temu "INTERAKCIJA AUTORA I DELA U NOVINSKOJ FOTOGRAFIJI", koje je deo Festivala fotografije "Vizualizator", održaće se u utorak 22.11.2016. od 17 časova u multimedijalnoj sali Ustanove kulture Palilula, Ulica Mitropolita Petra br. 8.

Radionicu će voditi Fotokolektiv INVERT, koji čine: Dimitrije Goll, Mitar Mitrović, Vladimir Živojinović i Petar Marković.

Teme radionice su: profesionalna novinska fotografija i nekomercijalni foto-blogovi, razvoj fotografije u medijima, samoinicijativa i zalaganje, kako nastaje novinska fotografija danas.

 "NA PRAZAN STOMAK" - izložba Fotokolektiva INVERT biće svečano otvorena u 19 časova, uz koktel i druženje sa autorima.

 

Izložba fotografija kolektiva Invert nas uvodi u tragikomičnu priču o nadrealnoj stvarnosti u kojoj živi običan čovek u našem društvu. Vođeni kolektivnim stavom da treba izvući u prvi plan i sačuvati od zaborava ono što se nalazi na marginama dnevnih novina. Članovi ovog foto-kolekiva su nam pripremili priču koja na volšeban način dočarava atmosferu svakodnevnog života. Narativni sloj cele izložbe, a i pojedinačnih kadrova, stvaraju kod posmatrača osećaj grotesknog, uverenje da šou može da počne, majstor ceremonije vas poziva u svoj kabare. Presecanje tog cirkusnog kolorita sa sekvencama crno-belih fotografija potvrđuje onu Vendersovu devizu da "život je u boji, ali crno-belo je mnogo realnije". Ova izložba predstavlja aritmični kardiogram života "običnih" i "odbačenih", svih onih kojima smo okruženi, i onih koji smo i sami, koje ne vidimo zaslepljeni pompeznošću monotonije i površnosti.

- Iva Leković, istoričarka umetnosti

 

Beogradski Festival Fotografije - Vizualizator je događaj koji predstavlja kompletnu reprezentaciju varijeteta fotografskih pravaca, kroz sedam izložbi, dve tribine i četiri radionice. Osnovne ideje festivala su fotografija kao deo savremene umetnosti, sociološki fenomen, moćno komunikacijsko sredstvo i fotografija kao dokument o vremenu. Festival donosi uzbudljive izložbe i interaktivne radionice sa presekom fotografske produkcije iz celog sveta. U fokusu festivala je promocija fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti.

Komentari