Izdvajamo

Festival Vizualizator 2017

Festival Vizualizator 2017

“Nadamo se da ćemo edukacijom podići svest i razvoj kritičkog mišljenja pri tumačenju i razumevanju fotografije i vizuelnih umetnosti. Implementacija fotografije u osnovno obrazovanje je dugoročni cilj kojem stremimo.” rekao je Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije za Blic, još 2013. godine kada se Srbija po prvi put srela sa festivalom fotografije na svojoj teritoriji- Festivalom fotografije Vizualizator. I danas, 2017. godine, ubeđeni da će dugogodišnji i marljiv rad rezultirati neminovnom ostvarenju tog cilja, nastavljamo borbu.

 

Festival Vizualizator  petu godinu svog održavanja slavi otvaranjem izložbe Igora Čoka u Ustanovi kulture Parobrod 22. novembra, a festival će se nastaviti kroz još 10 izložbi, 5 tribina i 5  radionica u dvonedeljnom  vremenskom periodu na različitim lokacijama širom Beograda.

Gosti festivala su  Elsa Okazaki, austrijska vizuelna umetnica francusko-japanskog porekla i međunarodne reputacije, Miloš Bičanski, naš međunarodno i višestruko nagrađivani fotograf, Ken Kobre, najpoznatiji profesor foto-žurnalizma, profesori fakulteta (“profesori okruglog stola”) kao i mnogi drugi stručnjaci, umetnici i predstavnici medija.

Centar za razvoj fotografije i organizatori festivala posvećeni su i istrajni u svojoj želji da regulišu probleme sa kojima se medijska fotografija i medijski radnici u Srbiji susreću. Akcenat je stavljen na sferu samoregulacije i etike same fotografske zajednice. Medijska pismenost i edukacija javnosti su ključne stavke čitavog procesa, pa im se zato  pridaju značajan trud i pažnja.

Na rešavanju ovih pitanja radi se tokom cele godine, dok je festival prilika za okupljanje medijskih fotografa i publike širom zemlje. Kroz debate i otvoren razgovor sa medijima, stručnjacima i predstavnicima iz različitih oblasti, tribine i radionice biće svojevrstan način povezivanja i komunikacije sa publikom. Obrazovana publika je imperativ za dalji napredak.

Fotografija je moćno izražajno sredstvo, vizuelna umetnost i socijalni fenomen koji društvu i svojoj svrsi najbolje služi u okvirima profesionalne i etičke atmosfere rada. Odgovornost prema publici, poruka i sadržaj fotografije ključni su parametri za razlikovanje profesionalne od amaterske fotografije.

Ove godine posetioci festival Vizualizator će imati priliku da vide sledeće izložbe:

Igor Čoko, antropolog, zaposlen u Okružnom zatvoru, koji je dve godine radio na projektu beleženja života osuđenika na izdržavnju zatvorske kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Izzložva nosi naziv “Iza rešetaka”.

Elsa Okazaki, kontraverzna  Austrijska umetnica, francusko-japanskog porekla. Ona je višestruko nagrađivana, a godine 2016. predtavljena je u VIP selekciji Paris Photo festivala. Prvi put se predstavlja u Srbiji izložbom “Selected”, za ovaj se naziv odlučila jer na izložbi predstavlja odabrane radove iz njenih različitih kolekcija.

Edvard Keating, žitelji New York-a: dobitnik Pulicerove nagrada kroz  svoj objektiv, na svoj specifičan i narativan način, dočarava svakodnevni život New Yorka-a i njegovih stanovnika, a njegova izložba nosi naziv “Citizant of New York”

Miloš Bičanski: Niz dinamičnih godina života u Grčkoj pretače u niz fotografija koje iskazuju samu srž društvenih previranja u Grčkoj i Atini, a njegova izložba nosi naziv “My life in Athens”.

Akt: U robnoj kući Beograd (Terazije) dvadeset aktivnih akt fotografa iz Srbije izložiće i predstaviti radove iz oblasti akt fotografije, u skladu sa tim izložba nosi naziv ”Akt fotografija izložba” i biće svojevrstan, jedinstven doživljaj koji svakako vredi posetiti.

U galeriji “Kvaka 22” studenti kamere fakulteta dramskih umetnosti predstavljaju svoje fotografske dnevnike, izlažući svoje radove zajedno u okviru izložbe koja nosi naziv “Dnevnik kamere”. Izložba predstavlja hrabar iskorak iz okvira očekivanog, angažuje posmatrača i pruža uvid u drugačije mogućnosti u upotrebi fotografski izraza.

Press Photo Srbija, godišnji izbor za najbolju fotografiju u medijima, se tradicionalno održava devetnestu godinu za redom, ovog puta u Domu Omladine Beograda.

Izložba koja nosi naziv “Cargo” je rezultat zajedničke stvaračke saradnje kostimografkinje i umetnice, redovne profesorice Fakulteta primenjenih umetnosti Ljiljane Petrović I snimatelja, fotografa i vanrednog profesora Fakulteta dramskih umetnosti Aleksandra Kostića.

Acacia Johenson, američka umetnica međunarodne reputacije, nakon višegodišnjeg života na Aljasci, prikazuje poetičnost življeja i prirode polarnih predela u okviru svoje izložbe koju je i nazvala “Aljaska”.

Studenti kamere fakulteta dramskih umetnosti predstavljaju svoje fotografske dnevnike, izlažući svoje radove zajedno u okviru izložbe koja nosi naziv “Dnevnik kamere”. Izložba predstavlja hrabar iskorak iz okvira očekivanog, angažuje posmatrača i pruža uvid u drugačije mogućnosti u upotrebi fotografski izraza.

Pored izložbi, sastavni deo festivala Vizualizator su i radionice i tribine, tim povodom Zvedan Mačnić, direktor festivala ističe da “ Radionice nisu predviđene samo za stručnjake iako su usmerene na profesionalizam u foto-novinarstvu, one su upravo posvećene i ljudima koji imaju dodirne tačke, ili žele da imaju dodirne tačke sa svetom novinarstva, jer na taj način oni jasno mogu da vide koji su to izazovi sa kojima će se suočiti ukoliko žele da se bave foto-novinarstvu, a teme koje će se obrađivati, a koje su za sve zainteresovane za ovu temu relevantne su etika u fotonovinarstvu, zakon o zaštiti autorskih prava, zakon o zaštiti privatnosti i pretpostavka nevinosti”.

Počasni gost festivala Vizualizator 2017. godine je legenda savremenog foto-žurnalima Ken Kobre, istaknuti saradnik brojnih svetskih magazina, uključujući i New York Times, Time, Apple Computer i Levi Strauss kompanije. Autor je maestralne knjige ,,Foto-zurnalizam: Pristup profesionalaca" koja je najprodavanija knjiga o foto-zurnalizmu na svetu, prevedena na preko 40 jezika I smatra biblijom foto-novinarstva. Ken Kobre je profesor foto-novinarstva na državnom univerzitetu u San Francisku, Uspeh njegovog profesorskog I mentorskog dostignuća meri se brojem Pulicerovih nagrada koje su njegovi studenti dobili. Ken Kobre će u press centru UNS-a u Beogradu premijerno predstaviti sedmo izdanje pomenute knjige. Pored toga uključiće se u tribine u Beogradu i Valjevu u toku festivala.  

Pomenute tribine su:

Tribina o akt fotografiji, koja se bavi nastankom akt fotografije, poruci koju ona nosi i izazovima te vrste fotografije u današnjem vremenu. Autori će takođe govoriti o radu sa modelima, promenama koje je doživela savremena akt fotografija i galerijskim aktivnostima. Akcenat tribine biće na specifičnostima akt fotografije kao umetničkog dela.

Tribina “Sloboda u zatvoru”, na kojoj će govoriti jedan od izlagača Igor Čoko, tema je  dokumentovanje života osuđenih lica na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu. Serijal je rađen tri godine i prati svakodnevnicu osuđenika na tzv. zatvorenom odeljenju bloka 5-1i sve ono što život u zatvoru nosi  od emocionalnih kontrasta osuđenika, vizuelne estetike, neformalnog zatvorskog sistema, vizuelnog identiteta i programa postupanja Službe za tretman ove ustanove.

Na tribini “Profesori okruglog stola” će govoriti profesori sa različitih visokoškolskih ustanova o izazovima u obrazovanju. Oni smatraju da je ključna stvar priprema mladih stručnjaka za realno tržište. To podrazumeva što više praktičnog rada i rešavanja realnih problema, koji se naslanjaju na stečena teorijska znanja iz raznih oblasti. Da li u visokoškolskom sistemu postoji bilo koji vid standardizacije koji određuje obaveze svih onih koji učestvuju u obrazovanju mladih? Biće reči i o izazovima profesora u svakodnevnom radu sa studentima.

 Tribina “Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi” je namenjena prevazilaženju problema nastalih kršenjem autorskih prava, etičkih normi u fotožunalizmu i velikog nepoznavanja ove problematike od strane medija. Cilj se postiže uključivanjem medijskih radnika, udruženja novinara, urednika i vlasnika medija, fotografskih organizacija i Saveta za štampu u međusobni dijalog u cilju nalaženja načina za uspešno prevazilaženje problema.

Softverska radionica koja nosi naziv “Brzo i lako organizujte svoje snimke (powered by Extreme)” će dati novi uvid konciznijem i učinkovitijem arhiviranju snimljenog materijala, efikasnom odvajanju korisnih od nepotrebnih fotografija, brzoj primeni fotografija za različite namene i njihovom nalaženju. Radionica je namenjena profesionalcima i držaće je Zoran Imširagić, Adobe sertifikovani instruktor.

Komentari