Izložbe

Retrospektivna izložba Helmuta Njutna u Parizu

21. Mar 2012.
Retrospektivna izložba Helmuta Njutna u Parizu

Fotografija: Helmut Newton

Tekst: Julijana Vincan

Retrospektivna izložba fotografija jednog od najzapaženijih kreatora erotske fotografije biće otvorena 24. marta u Parizu u čuvenoj "Grand Palais" , a posetioci će biti u prilici da vide preko 200 radova, od kojih su većina originali, sve do 17. juna.

Radovi će biti izloženi u različitim veličinama, a biće podržani i snimcima iz medija, i filmom "Helmut by June", koji je snimila njegova žena Džun Njutn.

Od smrti Helmuta Njutna (1920-2004), nije bilo retrospektive njegovog rada u Francuskoj, iako je tu najviše radio, naročito na francuskom izdanju "Vog" magazina. Provokativni, ponekada šokantni Njutnovi radovi su težili da uhvate lepotu, erotiku, humor, a ponekada i nasilje, koje je on osećao u okviru društvenih interakcija kroz svet mode, luksuza, novca i moći.

Retrospektiva se prikazuje kroz glavne teme u njegovom radu: moda, aktovi, portreti, seks i humor. Teži se da se pokaže da je Njtun bio mnogo više od modnog fotografa. Njegova fotografija je protresla sve granice, iako se često držao rigidnih okvira mode i portreta. Njegov rad je eminentno klasičan, uklapa se u veoma široke poglede kulture. Veoma slobodno eksperimentiše u okviru tema i formata, i prezentuje jedinstvenu viziju savremenog ženskog tela.

Helmut Newton - Grand Palais

Žene u njegovim kreacijama su moćne, zanosne i dominiraju, bez obzira da li su gole ili u večernjim sakoima. Nikad ledene ali uvek upečatljive, ili čak zastrašujuće. One su slobodne žene koje preuzimaju punu odgovornost za slobodu svojih tela koja su vanvremenska i otvorena za sve fantazije, mimo svake kategorizacije.

One su bogate žene koje su osvojile svet i njegov novac, i odišu otmenošću, bilo da su u bade mantilu, ili krevetu. "Luksuz, klasa i zadovoljstvo" bi mogao biti moto Njutnove žene. Kada je Njutn objavio "Svet bez muškaraca", formulisao je viziju društva u kojem bi žena stekla dovoljno moći da živi bez muškaraca, ukoliko je to potrebno.

Izložba se ne zaustavlja na Njutnovoj ženi, već istražuje nove, ponekad tajne, oblasti njegovog rada. Izložbu je dizajnirala, sada udovica, Džun Njutn

Komentari