Izložbe

Fotografi nove generacije - PRESLIŠAVANJE

09. Apr 2012.
Fotografi nove generacije - PRESLIŠAVANJE

Fotografija: Katarina Radović, Oglasi

Tekst: Timea Levai Majin

Izložba fotografija Fotografi nove generacije – PRESLIŠAVANJE trajala je od 19. marta do 6.aprila u galeriji Remont. Ovim prvim delom, započet je ciklus izložbi kojima je cilj da rezimiraju najznačajnije umetničke pojave i prakse u Srbiji nakon 2000-te godine. U svakom serijalu će biti predstavljena 3 autora, grupisana po tematskim pristupima, fenomenima i medijima.

Za prvu izložbu u ciklusu, „Preslišavanje“ odabrani su fotografi koji su najavili nove ideje na domaćoj fotografskoj sceni – Ivan Petrović, Aleksandrija Ajduković i Katarina Radović.

Katarina Radović (1976) je predstavljena radovima iz serije Lični oglasi (2004-2005) putem kojih ispituje fenomen ličnog oglašavanja u časopisima ili na internetu. Ovi fiktivni savršeni ljubavni partneri su primer onoga što se smatra lepim i privlačnim kod suprotnog pola. Takođe, ove fotografije vizuelno svedoče o važnosti prvog utiska.

Ivan Petrović: Skloništa

Ivan Petrović (1973.) je fotografijama iz serije Podzemna skloništa (2002-2011) predstavio enterijere savremenih atomskih skloništa sa teritorija Holandije, Austrije, Nemačke i Srbije. Preispitivanje pojma bezbednosti i sigurnosti dovodi do zaključka da prava bezbednost u suštini ne postoji. Sa druge strane uočen je estetski momenat ovih autentičnih i karakterističnih prostora.

Aleksadrija Ajduković: Tigrica

Aleksandrija Ajduković (1975) serijom fotografija Tigrice (2002- 2004) beleži „tigraste“ modne detalje kod slučajnih prolaznica. Fotografisane žene su sa područja Beograda, a video rad Tigrice je nastao 2006.godine u Beču. Ove fotografije su vid vizuelne antropologije.

Komentari