Naslovna sadržaji

SFRJ- Ilustrovana štampa kao novi prozor u svet

SFRJ- Ilustrovana štampa kao novi prozor u svet

Fotografija: Nepoznati autor

Tekst: Tatjana Mitrović

 

Nakon Drugog svetskog rata, u godinama nakon 1945. štampa je dobila svoj novi zadatak - da podigne moral nakon godina terora i borbe. Posle razaranja dolazile su godine obnove infrastrukture ali je i štampa dobila nove okvire. Ilustravana štampa počinje da prikazuje radne akcije kao izraz kolektivnog duha, novog socijalnog poretka, radnik- udarnik.

Okretanjem spoljne politike SFRJ ka zapadnoj Evropi i SAD-u počinju polako da se prevode tekstovi iz inostranih novina radi što efikasnijeg podizanja svesti o povećanju životnog standarda i informisanosti. Štampa ih je obaveštavala o najnovijim zbivanjima u zemlji i svetu, ali je polako postala i izvor razonode i zabave.

Mladi rade na rekonstrukciji u posleratnoj Jugoslaviji. 

Počinju da se prikazuju žene koje nisu samo majke već i heroine svoga perioda koje rade u fabrikama i grade zajedno sa pripadnicima jačeg pola sa kojima su rame uz rame ratovale. Objavljuju se fotografije sa utakmica, aktivno se prate sva dešavanja kako iz sporta tako i sa modnih događaja sa tim da je pedesetih postojala kazna za „razgolićavanje“ tj. prikaz ženskog tela u kupaćem kostimu ili u slobodnijoj odeći, što se vremenom menja. Takođe se prikazuju i deca, prijatelji i porodice na odmoru, nasmejana lica posleratnog prosperiteta.

Štampa je prikazivala neosporini napredak društva i slogu multinacionalnog društva. Otvaranjem i proširenjem tržišta neprestano se unose noviteti u svakodnevnicu. Napredovanje radija i munjeviti razvoj televizije dala je još veći podstrek štampi da ubrzano uznapreduje i parira im u izveštavanju (u fotografiji je slobodniji izbor tema i prikazivanja). Štampa počinje da prati razvoj kinematografije i pozorišne scene, najavljuje premijere, projekcije, približavala glumce i pevače tadašnjoj publici. Stvara se nov koncept zabave kao što su korzoi, bioskop, slušanje radia i muzike, igranke, i mnogi drugi.

Iz predstave "Zbogom SFRJ" – K. Mladenović

Na naslovnim stranama su predstavljani građani koji su doprinosili društvenom poretku, mladi ljudi na radnih akcija, radnike u fabrikama i proizvodnji. Polako počinje i da se gradi kult o Titu, pišu se članci i propagande koje ga veličaju. U vreme jubileja su se pisali istorijski tekstovi propraćeni dokumentarnim fotografijama u svrsi glorifikacije. Ilustrovana štampa je takođe pomogla u učvršćivanju Titovog uticaja na decu i omladinu, stavljajući njih kao nade socijalističkog društva koji će nastaviti Titovu težnju ka prospreitetu nacije.

Obeležavanje Titivog rođendana postaje nacionalno slavlje, sve novine su prenele fotografije kako prima čestike od omladine. Propraćena su bila i njegova ispraćanja i dočeci iz inostranstva, svako njegovo javno pojavljivanje kao i dokolica. To se tumačilo kao pokušaj održavanja moći jednog lidera u svojim poznim godinama.

Od kraja Drugog svetskog rata pa sve do sedamdesetih godina XX veka Titov kult i ideja o bratstvu i jedinstvu je živela u ilustrovanoj štampi u svom punom sjaju. Fotografije tog vremena ostaju nam kao vizualni dokument perioda jednog društva.

Komentari