Naslovna sadržaji

"Uspomene udvoje" u Etnografskom muzeju

"Uspomene udvoje" u Etnografskom muzeju

Tekst: Timea Levai Majin

U Etnografskom muzeju u Beogradu u toku je izložba fotografija “Uspomene udvoje“, nastala u okviru projekta 1 + 1:ŽIVOT I LJUBAV koji je u martu 2011.godine objedinio 11 muzejskih institucija iz regiona u kojima su postavljene izložbe na zajedničku temu. 

Autorka izložbe Ivana Jovanović-Gundurić je putem fotografija otkrila lične priče i uspomene običnih ljudi kao deo „kolektivne emotivne baštine“. Izložbu čini 45 fotografija koje predstavljaju partnersku ljubav, a datiraju od sredine XIX veka do ’devedesetih godina 20.veka. Fotografije su nastale u ateljeima profesionalnih fotografa ili od strane istih na terenu.

Ove fotografije su svedočanstva važnih događaja i emotivnih trenutaka u ličnim istorijama, dok su neke pak momenti dokolice, uspomene sa zajedničkih izleta, putovanja... Lične fotografije su ovde shvaćene kao odraz vremena u kojem su nastale, etičkih i estetskih normi i različitih životnih stilova. Deo izloženih fotografija čuva se u zbirci Muzeja grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine dok su druge deo porodičnih albuma i arhiva.

Svaka fotografija pored osnovnih podataka sadrži i kratak sadržaj – stručni komentar ili citat na određenu temu.

Izložba pruža priliku posetiocima da putovanjem kroz vreme putem intimnih porodičnih suvenira steknu sliku o univerzalnoj ideji partnerske ljubavi, a trajaće do 30. marta.

Komentari