Naslovna sadržaji

Dokumentarna fotografija u Srbiji - paradoks realnosti

Dokumentarna fotografija u Srbiji - paradoks realnosti

Fotografija: Sanja Knežević - "Par": prva nagrada Press Photo Srbija 2010.

Tekst: Anđelija Kordić

Dokumentarna fotografija, prema mišljenju mnogih, predstavlja jednu je od najznačajnijih vrsta fotografija. Dobar primer za to predstavlja konkurs World Press Photo na kome se svake godine biraju najbolje fotografije, a taj izbor, kao vrlo značajnu vest, s nestrpljenjem čekaju najveće svetske medijske agencije. Međutim, u Srbiji je dokumentarna fotografija gotovo nezastupljena – izgleda da našu pažnju ipak više privlače "paparazzo fotke" žute štampe. Ispostavilo se da je ovakav vid komunikacije najprofitabilniji, pa je to značajno umanjilo prostor za rad perspektivnih fotografa, bilo da su to profesionalci ili naprosto zaljubljenici u fotografiju.

Cilj dokumentarne fotografije je da prenese ono što se dešava oko nas, posebno ono što najčešće ni ne primećujemo i da izazove reakciju. I dok se kod nas uglavnom dešava nešto što je vredno pažnje objektiva, nema zainteresovanih: i to ne prodavaca, već kupaca. Novine su i dalje usredsređene mahom na tekst, pa urednika fotografije gotovo i da nema, a internet je preširoko i nepregledno polje za ovakah poduhvat.

"Rocky" - Jovan Gojković

Najžalosnije od svega je to što, usred političko-društvenih ili nekih drugih dešavanja u našoj zemlji, strani mediji šalju svoje fotografe napravljene ovde, međutim, koliko god njihovi fotografi bili spretni, oni najčešće ne mogu da  "pokupe" duh kao što bi to umeo domaći fotograf. Sve promene u infrastrukturi gradova i u društvu, kao i naša tradicija i lokalni običaji zaslužuju jednu vizuelnu priču, koju bismo mnogo cenili u budućnosti. Dakle, tema je na pregršt: recimo, problemi vezani za ekologiju ili izbegla lica, koji bi se, možda, putem fotografije lakše rešili, uz pomoć moći privlačenja pažnje koju ona ima.

Fotografija Slobodana Miloševića na putu za Hag, oktobar 2000.

Ipak, na sreću, u našoj zemlji postoji nekoliko konkursa koji se bore da dokumetarnu fotografiju kod nas podignu na viši nivo postavljajući visoke standarde za naše autore dokumentarne fotografije. Postoji i nada da će bar internet izdanja novina, kao neiscrpni izvor informacija, napraviti mesta za foto-reportaže i konačno poći putem svojih svetskih kolega, čija se delatnost zasniva na fotografiji kao glavnom oruđu komunikacije.

Komentari