Naslovna sadržaji

Nomadi: svet oslobođen pravila modernog društva

Nomadi: svet oslobođen pravila modernog društva

Tekst: Mina Dimitrovski, novinar 

Fotografije: Iain McKell

Životni stil grupe britanskih skitnica alternativa je tekovinama savremenog, globalnog društva. Njihova filozofija je anarhistička, protivi se tačerizmu i ideološkim datostima još od vremena kada su se odmetnili od gradskog života tokom osamdesetih godina proteklog veka.

Pripadnici ove neobične zajednice od tada žive na britanskim proplancima i u stalnom su pokretu. Dokumentarni fotograf Iain McKell u knjizi ,,The new Gypsies’’ prikazuje delić sveta otrgnut od sistema, oslobođen od gradske vreve, buke saobraćaja i brzine života u metropoli. Živopisne fotografije predstavljaju bajkovite isečke iz života pripadnika pokreta, odnose među porodicama i pojedincima, kao i odnos prema lepoti i prirodi.

Putnici su se odrekli pojedinih blagodeti savremenog sveta, poput brzih automobila - sa mesta na mesto kreću tradicionalnim kolima koja vuku konji.Ipak, zajednica se nije odrekla svega savremenog. I dalje koristeuređaje poput mobilnih telefona i lap topova. McKell je istakao u izjavi za anothermag.com: ,,Svidela mi se ideja da staro i novo funkcionišu dobro na otvorenom putu.’’Privlačnost romantičarskog stila života modernih nomada McKell u svojim radovima prikazuje kao ispunjen lutanjem i oslobođen od stega i pravila koje diktira moderno društvo.

Prve fotografije pokreta snimio je pre više od 20 godina i od tada je vremenom formirao prijateljstva sa članovima nesvakidašnjeg karavana. Deset godina je pratio grupu i beležio promene koje su se dešavale u zajednici čiji se članovi oslanjaju samo sami na sebe. Ideali slobode, prirodnosti i jednostavnosti motivišu na preispitivanje načina života koji i sami vodimo. Portret nesvakidašnje kulture istovremeno je čudan i istinski lep. 

Komentari