Naslovna sadržaji

Centar za razvoj fotografije na žiriranju „Czech Press Photo”

Centar za razvoj fotografije na žiriranju „Czech Press Photo”
Tekst: Mina Dimitrovski, novinar

Predsednik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić bio je ovogodišnji član žirija u okviru češkog godišnjeg konkursa za najbolje fotografije u medijima. Trodnevno žiriranje Czech Press Photo takmičenja održano je u rezidenciji gradonačelnika Praga, Tomaša Hudečeka.

Sastav žirija činili su i urednica britanskog lista The Sunday times i članovi World Press Photo žirija.

- Na konkurs je stiglo više od 4.000 radova i zanimljivo je to što fotografi na češki konkurs ne šalju radove u digitalnoj formi, već izrađene fotografije u propisanim formatima. To smatraju vidom očuvanja tradicije  – rekao je Zvezdan Mančić.

Zbog velike količine pristiglih radova, fotografije su bile izložene na podovima u prostorijama rezidencije gradonačelnika. Jedanaestočlani žiri je tri dana raspravljao i procenjivao sadržaj i kontekst radova u različitim kategorijama. Brojni volonteri su dali svoj doprinos uspešnoj oragnizaciji takmičenja.

 – Fotografija godine je uvek na nivou poruke, stoga je žiri uzeo u obzir to koje su teme aktuelne u Češkoj. S obzirom na to da je korupcija jedan od gorućih problema češkog društva, žiri je jednoglasno proglasio pobedničkom fotografiju koja prikazuje hapšenje jednog od tada vodećih čeških političara zbog problema korupcije – naglasio je Zvezdan Mančić. 

Time je ispunjen cilj takmičenja da sadržaji koji su pobedili u različitim kategorijama pošalju jasnu poruku o društvenim vrednostima.

Trećeg dana žiriranja, gradonačelnik Praga je posetio žiri i izabrao fotografiju čiji je autor time osvojio jednogodišnji stipendijski ugovor sa gradom Pragom. Kao deo pratećeg programa, šestoro dece je izabralo sopstvenu pobedničku fotografiju uz pomoć članova žirija.

Komentari