Naslovna sadržaji

Poziv na javnu debatu o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima

Poziv na javnu debatu o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima

Foto: Nemanja Jovanović

Centar za razvoj fotografije održaće javnu debatu o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima u ponedeljak, 16. decembra, u 17 sati, u Pres Centru Udruženja novinara Srbije, Kneza Mihaila 6/III.

Tema debate je pokušaj promene Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Predlagač promene zakona je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a za Nacrt predloga je zadužen Zavod za intelektualnu svojinu.

Predviđa se da se članu 205. važećeg Zakona o autorskim i srodnim pravima doda stav koji propisuje da lice koje povredi pravo odgovara za štetu po opštim propisima o naknadi štete. 

Smatramo da bi se ovako onemogućili ostvarenje prava autora na naknadu štete koju predviđa član 205. usled povrede moralnih prava autora. 

Takođe, član 1. Nacrta predloga predviđa prilično široko postavljenu definiciju po kojoj se autorskim delom ne smatraju „5) dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija.”

Predlagač se poziva na Bernsku konvenciju, međutim, ona je mnogo preciznije sastavljena i navodi da se obične vesti i informacije ne smatraju autorskim delima, ali zato sve ono što je umetnuto u vest (fotografija, video) jeste autorsko delo. 

Ovo u Nacrtu predloga nije slučaj, odnosno sve što je umetnuto u običnu vest ne podleže autorskom pravu, tj. postaje samo informacija koja se distribuira bez ikakvog prava autora.

Reč je o pokušaju degradiranja novinarske i fotografske profesije koja za posledicu može imati srozavanje kvaliteta sadržaja na štetu medijskih potrošača. 

Centar za razvoj fotografije već je održao konferenciju za novinare u sredu, 11. decembra, na kojoj su probleme u vezi sa temom izneli predstavnici naših najvažnijih novinarskih i fotografskih organizacija.

Javna debata je nastavak aktivnosti u cilju sprečavanja promene zakona koji može naneti veliku štetu novinarskoj profesiji.

Pozivamo Vas da prisustvujete debati čija je tema od velikog značaja kako za autore medijskih sadržaja, tako i za njihove konzumente. 

Detaljniji opis problema možete pročitati u zvaničnoj peticiji na web adresi http://www.peticije24.com/stop_predlogu_zakona_koji_legalizuje_krau_autorskih_prava

Na debatu su pozvani predstavnici Skupštine Srbije kao i predstavnici Ministarstva kulture

Na debati učestvuju:

- Centar za razvoj fotografije, Zvezdan Mančić

- Udruženje sportskih fotografa, Miroslav Todorovic

- Foto asocijacija Vojvodine, Darko Dozet

- ULUPUDS, Miroslav Predojević

- Foto savez Srbije Branislav Brkić

- Uduženje novinara Srbije, Nino Brajović

- Nezavisno uduženje novinara Srbije, Svetozar Raković

- Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) Branislav Čečen

- Nezavisno društvo novinara Vojvodine Nedim Sejdinović

- Društvo novinara Vojvodine Mladen Bulat

* Debatu vodi Zoran Stanojević, novinar, voditelj RTS

Komentari