Naslovna sadržaji

Pulicerova nagrada – istorija i značenje

Pulicerova nagrada – istorija i značenje

Džozef Pulicer je američki novinar i publicista mađarskog porekla, koji je krajem 19. veka potpuno promenio pravac kretanja istorije novinarstva. Kao učesnik američkog građanskog rata i ambiciozan mladić neukrotivog duha, postao je jedan od najsposobnijih novinarskih izdavača i ubedljivo najmarkantnjijih figura tadašnje novinarske fele. Ambicije su ga dovele do toga da postane vlasnik mnogih novinarskih kuća. Novine New York World kupuje 1883., a skandali, ljudske priče i senzacije postaju fokus Pulicerovih interesovanja. Postaje član američkog Kongresa 1885., ali posle nekoliko meseci odustaje od članstva, smatrajući da politika nije za njega. Posle toga, koristeći senzacionalizam, nastavlja da se bori protiv korumpirane vlade preko svojih novina, i u tom procesu postaje otac žute štampe.

Pulicer u 1892. je ponudio Univerzitetu Kolumbija novac za otvaranje prve škole za novinarstvo u svetu. Univerzitet ga je odbio, pozivajući se na Pulicerov beskrupolozni karakter. Naredni rektor ovog Univerziteta je prihvatio Pulicerovu ponudu, ali zbog smrti Pulicer nije uspeo da vidi ostvarenje svog sna. Dva miliona dolara koje je ostavio testamentom realizovani su na ovom Univerzitetu 1912. godine. Iako se do tada otvorila prva škola za novinarstvo u Misuriju, uzimajćI u obzir da tadašnja 2.000.000 danas imaju vrednost 49,000,000 dolara, škola za novinarstvo na Kolumbiji postala je jedna od najprestižniji na svetu. Prema Pulicerovoj želji, prvi put u 1917., je dodeljena Pulicerova nagrada. Od tada, Fakultet novinarstva Kolumbija svakog aprila dodeljuje Pulicerovu nagradu za dostignuća u novinarstvu, književnosti i muzičkoj kompoziciji u dvadeset i jednoj kategoriji.

Pulicerova nagrada za fotografiju, kao jedna od Pulicerovih nagrada za dostignuća u novinarstvu se dodeljuje od 1942. godine, a od 1968. je podeljena na dve kategorije: Pulitzer Prize for Feature Photography i "Pulitzer Prize for Spot News Photography", koja je 2000. godine preimenovana u Pulitzer Prize for Breaking News Photography.

U periodu kada je uspostavljena Pulicerova nagrada za dostignuća u novinarstvu, mnogi urednici nisu priznavali značaj fotografije za njihove novine, odnosno smatrali su je zaludno potrošenim prostorom. Trud fotografa i naprednih urednika koji su predvideli da dobre fotografije nose bolji rejting za njihove novine, kao i prestižnost Pulicerove nagrade, rezultirale su konstantnim poboljšavanjem uslova za razvitak fotografije. Sigurno da je i Drugi svetski rat, odnosno potreba da se vizuelno pretstavi čitateljskoj publici, doprinelo poštovanju ovog medija. Nije slučajno da je baš u ovom periodu uspostavljena Pulicerova nagrada za novinarsku fotografiju. Od tog trenutka pa do danas, mnogi fotografi sanjaju da će jednog dana dobiti visoko priznanje kao što je Pulecorova nagrada za fotografiju, ne samo zbog nagrade od 10,000 dolara, već mnogo više zbog prestiža koji ta nagrada nosi.

Nominacije se svake godine objavljuju u aprilu, dok se nagrade dodeljuju mesec dana kasnije, u maju. Nagrade se po običaju dodeljuju na svečanom ručku u Low Memorial Library na kampusu Univerziteta Kolumbija i to je tradicija koja se održala do dan danas.

Naredni tekstovi biće posvećeni nagrađivanim fotografijama i njihovom istorijskom značenju, kako za razvoj fotografskih tehnika, tako i za fotografiju kao medij moderne civilizacije. 

Tekst: Radmila Vankoska

Komentari