Naslovna sadržaji

"Povratak kući" - Earle L. "Buddy" Bunker

"Povratak kući" - Earle L. "Buddy" Bunker

Pulicerovu nagradu za fotografiju 1944. godine dobila su dva fotografa. U ovom tekstu čemo govoriti o Earle L. Bunker-u i njegovoj fotografiji “Homecoming” (“Povratak kući“).

Earle L. "Buddy" Bunker rođen je 4. Septembra 1912. Godine. Karijeru fotografa započeo je u  Omaha Bee-News kao sedamnaestogodišnjak, a čak i kada je William Randolph Hearts prodao Bee-News novinskoj kući Omaha World-Herald, Bunker je ostao u World-Herald do kraja svoje karijere.

Mali grad Villisca u centralnoj američkoj državi Iowa, 80 kilometara jugoistočno od Omaha, Nebraska, 1943. godine je bio dom za 1100 stanovnika. Za vreme Drugog Svetskog Rata, 15. jula 1943. godine, potpukovnik Robert Moore se vraćao kući u Villisca. Posle šestomesečnog odsustva, srdačno je dočekan od strane njegove familije i prijatelja, a njegovu priču za Omaha World Herald je pokrivao Earle L. Bunker. Moore je bio odlikovan Krstom za izuzetnu službu (Distinguished Service Cross) za komandovanje njegovim bataljonom protiv feldmaršal Erwin Rommel-ovih Pancera u Severnoj Africi.   

Bunker je čekao 24 sata da stigne voz kojim se vraćao Moore, da bi na kraju uspeo da napravi fotografiju koja ćemu naredne godine doneti Pulicerovu nagradu. Uhvatio je momenat u kome potpukovnik Moore izlazi iz voza i ispušta kofere iz ruku videvši svoju porodicu; grli svoju sedmogodišnju ćerku, a njegova žena stoji pored njih i plače od sreće prikrivajući lice dlanovima.

Nije samo emotivna scena razlog zašto je ova fotografija nagrađena. Komisija je zabeležila kada je donosila odluku o nagradi da je pre svega “Fotografija je toliko uopštena da može da predstavlja celu naciju. Na fotografiji se ne vidi nijedno lice koje bi identifikovalo osobe. Nema zastave za uzdizanje patriotizma. Ni jedno drugo obeležje osim porodične ljubavi. Mogla bi da bude – I jeste – povratak mnogih ratnih heroja širom cele zemlje i celog sveta.”

Osim Pulicerove nagrade za fotografiju, ova fotografija je 1956. godine nagrađena, od strane Kodaka, kao najbolja “Fotografija ljudske priče” (human interest photo) u poslednjih 25 godina.

Bunker je ostao u Omaha World Herald do njegove smrti 1975. godine, u 63. godini života.

Tekst: Radmila Vankoska

 

 

 

Komentari