Naslovna sadržaji

“Podizanje zastave na Ivo Džimi” - Joseph John Rosenthal

“Podizanje zastave na Ivo Džimi” - Joseph John Rosenthal

Joseph John Rosenthal je rođen u Vašingtonu na 9. oktobra, 1911. godine, kao sin ruskih emigranata. Veoma se interesovao za fotografiju i brzo posle završetka koledža počeo je da radi u Newspaper Enterprise Association u San Francisku, a potom je postao fotograf u San Francisco Examiner.

Početkom Drugog svetskog rata prijavio se u vojsku SAD kao vojni fotograf. Odbijenog zbog lošeg vida, Rosenthala je na kraju Associated Press poslao da pokriva rat na Pacifiku. Marta 1944. godine fotografisao je napredovanje američkih trupa ka Japanu, uključujuči invazije Guama, Nove Gvineje i Gvadalkanala.

Rosenthal je bio na ostrvu Ivo Džima gde je fotografisao neke od najdramatničnijih fotografija invazije. Na vrhu planine Suribahi, 23. februara 1945. godine, Rosenthal je snimio jednu od najpoznatijih fotografija Drugog svetskog rata: podizanje zastave na Ivo Džimi. Od šest vojnika koji su podizali zastavu, trojica su poginula u narednih nekoliko dana.

“Podizanje zastave na Ivo Džimi” objavljena je po celom svetu. Rosenthal je u jednom trenutku optužen da je iscenirao fotografiju, što nije bilo tačno. Po zarobljavanju Suribahija, malog vulkanskog brda, ujedno najviše tačke ostrva, nekoliko marinaca postavilo je malu zastavu na njegovom vrhu. Fotografikani su od strane narednika Louis Lowery za vojne novine Leatherneck. Rosenthal je posle razgovora sa Lowery, odlučio je i sam da fotografisa zastavu. Kada je stigao, naišao je na marince koji su postavljali veliku zastavu, za čije je postavljanje, zbog težine nosača, bilo potrebno šest ljudi. Ušao je u vulkanski krater i snimio fotografiju svojim Speed Graphic aparatom.

Kako je Rosenthal sam rekao, "Da sam iscenirao fotografiju, ja bih je, naravno, uništio. Izabrao bi manje ljudi i verovatno bi ih naterao da okrenu glavu prema aparatu, da bi bili prepoznati od strane javnosti u celoj zemlji. Rezultat ne bi bio ni približan postojećoj fotografiji."

Rosenthal je usnimio 18 fotografija na Ivo Džimi tog dana. Među njima je i fotografija na kojoj su mu oko zastave pozirali vojnici iz 28-e Marinske jedinice. Kada je nekoliko dana kasnije upitan od strane svog urednika da li je fotografije podizanja zastave nameštena, Rosenthal nesvestan neverovatne popularnosti njegove fotografije u SAD, mislio je da urednik misli na onu na kojoj su mu vojnici stvarno I pozirali. S obzirom da je Rosenthal odgovorio potvrdno, urednik je dalje raširio zabludu da je fotografija podizanje zastave iscenirana.

Uprkos netačnim pričama oko ove fotografije, “Podizanje zastave na Ivo Džimi” postala je možda i simbol Drugog svetskog rata.

Posle rata Rosenthal je postao glavni fotograf I menadžer u Times Wide World Photos. Radio je još i za San Francisco Chronicle.

Joseph John Rosenthal preminuo je 20. avgusta, 2006. godine.

Tekst: Radmila Vankoska

Komentari