Tekstovi

Pejzažna fotografija

Pejzažna fotografija

Termin pejzaž potiče od holandske reči “landschap”, što bi u prevodu na engleski značilo “landship.” Landscape fotografija ne mora nužno biti fotografija prirode, ona može biti tematski vezana uz gradove (cityscape fotografija, odnosno, gradske vedute), makro fotografija, urbana i industrijska fotografija.

pej1

 

Pejzaž predstavlja vidljivi deo na određenom području na Zemlji, uključujući elemente kao što su geografski elementi, elementi flore i faune, apstraktne elemente kao što su munje i vremenske prilike.

 

Prilikom izrade pejzažne fotografije osnovni deo opreme je i sam stativ, odnosno tronožac. Njime fiksiramo fotoaparat kako bi detalji na fotografiji bili čisti i oštri. Poželjno je imati i nekoliko landscape filtera. Filteri su dodaci koji se postavljaju na vrh objektiva te njima regulišemo propusnost određene boje, UV zraka te u velikoj meri možemo određivati izgled fotografije. Kod pejzažne fotografije bitna je dubinska oštrina, a time i sam osećaj dubine fotografije. Dakle nije dobro u kadar uzimati samo udaljene elemente. Njih je dobro kombinovati sa nekim elementima koji su nam blizu.

 

pej2

 

 

 Pejzažne fotografije su najčešće mirne i pasivne. Cilj pejzažne fotografije je komunikacija sa gledaocem ujedno i prilika da se ispriča (do sada)„neispričana" priča. Da nas podseti na vezu koju imamo sa zemljom, da nam ukaže na snagu i slabost prirode. „Nestabilnu lepotu pustinje i zemlju koja treba da bude zaštićena." Moto pejzažne fotografije bi mogao biti „Uhvati trenutak" i sačuvaj ga od zaborava. Trenuci koji vas mogu podsetiti na određeno mesto ili period u vašem životu.  Mogućnost da podelite osećanja koja dolaze zajedno sa ovim neverovatnim trenucima u kojima nastaje fotografija, jeste sama čar pejzažne fotografije. Jedno je kada sami vidite ove trenutke, a sasvim drugo kada ih možete podeliti sa drugima. Mnoge pejzažne fotografije su snimljene na mestima koje se  ne smatraju lepim, međutim ono što ih čini vanvremenskim jeste traganje za „specijalnim delovima" u životu i oko nas.

 

 pej3

„There's something very Zen about looking at trees, even though when I was younger I probably didn't know what that meant."

 

 Tekst: Helena Himel

Komentari