Tekstovi

Svadbena fotografija

Svadbena fotografija

Svadbena fotografija je fotografija koja se vezuje isključivo za svadbenu ceremoniju. Uključuje fotografije mladenaca pre i posle venčanja. Fotografije same ceremonije venčanja i događaja koji su obeležili  svečani dan.

U ranim danima fotografije, parovi skromnog imovinskog stanja nisu unajmljivali fotografa za fotografisanje venčanja, već su pozirali u svojim najboljim odelima pre ili posle venčanja. Tek pred kraj devetnaestog veka parovi su počeli da poziraju u venčanicama i odelima. Zbog glomazne opreme i rasvete, svadbena fotografija je uglavnom bila studijska.

Postoje dva osnovna pristupa svadbenoj fotografiji: tradicionalni i foto-reportažni.

Tradicionalna svadbena fotografija sadrži više fotografija para u klasičnim pozama i mnogo interakcije sa fotografom tokom dana venčanja. 

Foto-reportažni stil je usmeren više na beleženje događaja uz veoma malo interakcije sa fotografom.

Savremena svadbena fotografija je mnogo više od informativne fotografije. Krije još jednu priču. Autentičnu, jer svaki par poseduje lični doživljaj ljubavi. Zato veliki broj fotografa akcenat stavlja na iskrenu emociju. Tvrde da ju je lako prepoznati, da je ona sama po sebi divna i da je dovoljno pritisnuti okidač. Biti neprimetan. Prihvatiti pozitivnu energiju koja nas okružuje. I kada to učine, spremni su da uhvate pravi osmeh, zagrljaj, suzu i ono najvrednije, ljubav.

A kao što reče Rene Buri – “Fotografija je trenutak kada pritisnete dugme. To se nikada neće vratiti.”

Helena Himel

 

Komentari