Tekstovi

Devojka sa cvetom

Devojka sa cvetom

Jedan od simbola antiratne fotografije nastao je ispred Pentagona tokom protesta na kome je nekoliko hiljada hipika, studenata i pacifista uopšte izrazilo nezadovoljstvo zbog umešanosti SAD-a u rat u Vijetnamu, 21. oktobra 1967. godine.

Među okupljenima se tada našla i sedamnaestogodišnja srednjoškolka Džejn Rouz Kašmir. Ova devojka je svoj prkos ratu izrazila pružajući hrizantemu naoružanim čuvarima Pentagona što su ka njoj držali uperene bajonete. U okupljenoj masi uočio ju je francuski fotograf Mark Ribo koji se našao na licu mesta i tada je nastala čuvena fotografija “Devojka sa cvetom”, na kojoj je prikazana infantilna nevinost koja se suprotstavila naoružanoj destruktivnoj sili sa šlemovima na glavama. Mark Ribo je tom prilikom posvedočio da je Kašmir za vreme trajanja protesta sve vreme pokušavala da ostvari dijalog sa vojnicima i da kod njih izazove empatiju.

devojka sa cvetom

Fotografija “Devojka sa cvetom” poslužila je kao inspiracija američkom pesniku Alenu Ginsbergu, jednom od bitnika, koji je tada skovao izraz “Flower power” (Moć cveća). Ovaj izraz postaje zvanični slogan pokreta dece cveća, a fotografija na kojoj je prikazana Kašmir počinje da se upotrebljava kao vizuelni simbol hipi kontrakulture.

Milica Simić

Komentari