Tekstovi

Socijalna fotografija

Socijalna fotografija

Socijalna fotografija јe fotografija koja najčešće oslikava socijalno stanje pojedinca ili grupe. Prikazuje ljude u životnim i radnim sredinama koje mnogi percipiraju kao sramotne, diskriminirajuće. Počevši od beskućništva i siromaštva pa sve do iskorišćavanja dece kao radne snage, rada u izuzetno lošim i opasnim uslovima. Socijalnu fotografiju možemo pripisati žanru, dokumentarne i ulične fotografije. Njen smisao je da izazove saosećanje kod posmatrača.

John Thomson je ljude slikao u njihovoj uobičajenoj sredini i stvarao izvrsne fotografije koje bi bile dostojne svakog modernog foto-reportera. Svaka fotografija propraćena je člankom o životnim i radnim uslovima modela, koji je napisao Thomson ili u nekim slučajevima Adolphe Smith, novinar.

socijalna fotografija

Da bi društvu ukazao na obaveze prema siromašnima, Jacob A. Riis, policijski reporter York Tribuna, verujući da je kamera moćnija od pera u borbi protiv loših uslova koji vode u zločin, snima između 1887. i 1892. godine, seriju fotografija. Danas naselje Jacoba A. Riisa stoji kao spomen velikom delu ovog fotografa.

soc. fotografija

Lewis Wickes Hine, američki sociolog, počeo je da se bavi fotografijom 1905. godine da bi skrenuo pažnju na teško stanje siromašnih imigranata iz Evrope. Tri godine kasnije on nastavlja svoja sociološka proučavanja slikama radnika industrije gvožda i čelika u Pittsburghu.

socijalna fotka

Slike života u kineskoj četvrti San Francisca (1897) i razaranja prouzrokovanog zemljotresom i požarom 1906. godine, koje je napravio dr Arnold Genthe.

soc. fot.

Helena Himel

Komentari