Vesti

Izložba fotografija "Priče iz automata"

26. Feb 2012.
Izložba fotografija "Priče iz automata"

Tekst: Jelena Gagić

Iako je otvaranje izložbe „Priče iz automata“ Saše Markovića Mikroba u galeriji Remont bilo najavljeno za petak 17. februar, ono se ipak održalo u ponedeljak 20. februara, a izložba će trajati do 16. marta.

Otkrivši automate za fotografisanje u Bezistanu i na Zelenom vencu, Saša Marković Mikrob, performans majstor, umetnik i novinar, počeo je da fotografiše. Za njega je automat  bio instant medij koji za “male pare”  beleži likove i situacije za sva vremena, nalazi se u gradu i svakome je dostupan. 

Glavni akteri njegovih fotografija bili su brojni prijatelji, rođaci, poznanici, slučajni prolaznici, ali i sam Mikrob. Kombinujući vizuelni i performativni medij, intervenisao je na materijalu, unosivši slike i tekstove u kabinu, nameštajući  svetlo i objektiv, kao i dodavajući crteže na fotografije.

Njegova literarnost  uočljiva je u ručno pisanim komentarima na poleđinama fotografija, gde na sebi svojstven način lucidno i provokativno daje iščašenu sliku društva. Korištene uglavnom za dokumenta, ove crno-bele fotografije iz automata, stavljanjem u drugačiji kontekst, dobijale su sasvim drugo značenje.

Na pitanje kako je došla do materijala za ovu izložbu, kustos izložbe Darka Radosavljević Vasiljević, inače lični prijatelj preminulog autora, odgovor je započela pričom o koferu. Koferu, za koji je znala da postoji, nalik na Alibabinu pećinu, u kome su se čuvale sve fotografije iz automata  koje je umetnik imao. Jedini problem je bio taj  što niko nije mogao da nađe kofer. Ali, kada je konačno pronađen, fotografije su na izložbi ugledale svetlost dana.

Gospođa Radosavljević govori kako su fotografije postavljane bez hronološkog reda i logike, pri čemu ne treba zanemariti ni to da su na jednoj strani selektovane one sa dodatim tekstom, a na drugoj one bez njega. Izložene fotografije nastale su u periodu 80-tih i 90-tih godina prošlog veka i predstavljaju zamršenu mrežu ljudi i likova.

Interesantno je pomenuti da se na nekima od njih nalaze veoma poznate ličnosti današnjice, poput aktuelnog predsednika države, umetnice Marine Abramović, pevača Ramba Amadeusa, kao i same kustoskinje. Sama izložba je koncipirana na takav način, da pomenuta entropija čini da se te ličnosti ne izdvajaju iz sistema u kome se nalaze, već da se stapaju u njemu.

Kustoskinja nas podseća, da je izložba “Priče iz automata” prvi put izložena u galeriji SKC-a 1992.godine, a da se fotografisanjem u automatima  Mikrob  bavio do 2004-2005. godine. Iako ih je nastalo na hiljade, na izložbi je izloženo oko sedamsto fotografija. Postavlja se pitanje, koliko je novca potrošio na njihovu izradu.

Zamišljene kao neka vrsta dnevnika, ove fotografije govore o najintimnijim stavovima umetnika. Iako ponekad kritički nastrojene, on njima iz svog ugla, beleži samo hroniku jednog vremena, dok nuđenje odgovora na datu društvenu klimu nije predmet njegovog narativa.

Komentari