Vesti

KONKURS PRESS PHOTO SRBIJA 2018

09. Nov 2018.
KONKURS PRESS PHOTO SRBIJA 2018

Cilj konkursa jeste promocija autorske fotografije, kao i same fotografske kulture u našoj zemlji.
„Press Photo Srbija“ promoviše fotografiju kao uticajno medijsko sredstvo, socijalni fenomen i vizuelnu umetnost. Dokumentarna fotografija je forma izražavanja koja nastoji da pruži verodostojnu i objektivnu sliku događaja, situacije ili ličnosti i time svedoči o bitnim momentima nekog društva. Objektivan i odgovoran pristup medijima podrazumeva upotrebu dokumentarne fotografije.
Ovaj višegodišnji konkurs teži očuvanju nepristrasnosti i odgovornosti u medijima, kao i poštovanju  i zaštiti autorskih prava. Smatramo te vrednosti veoma važnim i kroz ovaj konkurs nastojimo da ih promovišemo.

Pojavom društvenih mreža u 21. veku značaj i uloga medijske fotografije postali su ogromni. Fotografija je danas najrasprostranjeniji vid komunikacije među korisnicima onlajn platformi, kao i među korisnicima tradicionalnih medija. Medijska fotografija kao moćno sredstvo komunikacije utiče na javnost i menja joj percepciju i ugao posmatranja društvenih fenomena.

Kroz nagradni konkurs autori će imati prilike da prikažu svoje viđenje događaja koji konstruišu našu stvarnost i na taj način širem auditorijumu  skrenu pažnju na društvene pojave i promene u Srbiji.

Konkurs „Press Photo Srbija“ nastao je krajem devedesetih godina 20.veka,  kao način da se prikažu dramatični događaji iz vizure medijskih fotografa. Neguje tradiciju dugu već 20 godina i tokom žiriranja okuplja veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva, kako bi publici najbolje prezentovao fotografije dokumentarnog karaktera nastale u Srbiji tokom 2017. godine.

Praćenje savremenih fotografskih trendova, poštovanje etike u medijima i profesionalnost kriterijumi su za odabir pobedničkih radova ovog konkursa.

Rok za predaju radova je 18. novembar  2018. godine, a pravo učešća imaju domaći i strani autori čije su fotografije nastale u Srbiji.

Sve dodatne informacije i uslove konkursa možete naći na sajtu Centra  za razvoj fotografije (crf.rs) u rubrici Press Photo Srbija ili na linku: http://www.crf.rs/press-photo-srbija.html .

Komentari