Izložbe

Centar za razvoj fotografije na gostovanju u Bugarskoj

25. Sep 2013.
Centar za razvoj fotografije na gostovanju u Bugarskoj

Predsednik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić otvorio je 18. septembra izložbu Press Photo Srbija 2012. u Sofiji, u Bugarskoj, na semodnevnoj manifestaciji Sofia Photo Fest.

Kako je naveo Cvetan Tomčev, organizator Sofia Photo Festa, gostovanje izložbe Press Photo Srbija 2012. bio je jedan od najzanimljivijih događaja u programu ove manifestacije u Sofiji.

– Kolekcija pobedničkih i nominovanih fotografija sa srpskog nacionalnog konkursa za najbolje fotografije u medijima prikazana je u galeriji "Club of the Photoreporter". Posetioci su mogli da vide fotografije iz Srbije i čuju priče koje stoje iza njih, a koje je predstavio Zvezdan Mančić, organizator konkursa Press Photo Srbija i predsednik Centra za razvoj fotografije – rekao je Cvetan Tomčev.

Inače, to je drugo gostovanje CRF-a u Sofiji ove godine. Povod za prvu posetu Bugarskoj u martu bilo je žiriranje na konkurs BG Press Photo i predstavljanje tendencija u savremenoj fotografijie, a više o tome možete saznati na našem sajtu.

Takođe, Zvezdan Mančić i Cvetan Tomčev juče su bili su gosti na jutarnjem programu bugarske nacionalne televizije, gde su razgovarali o otvarnju izložbe Press Photo Srbija 2012 u okviru bugarskog festivala fotografije.

– Kada sam ovog proleća bio deo žirija ovogodišnjeg BG Press Photo konkusa, želeo sam da kolegama iz Bugarske prenesem svoje iskustvo koje sam stekao baveći se našim nacionalnim konkursom Press Photo Srbija poslednjih pet godina, posebno u oblasti dokumentarne fotografije. Mi to nazivamo “novo dokumetarno izražavanje”. Reč je o inovativnom pristupu fotografiji koji u prvi plan dovodi lični autorski pečat, više govori o osećanjima autora nego o samom događaju koji on fotografiše. Mi našim konkursom želimo da damo šansu konceptualnijem radu, novim dokumentarnim temama i dugoročnom storymaking-u – rekao je Zvezdan Mančić u emisiji "Dan počinje sa kulturom".

Sofia Photo Fest je nastavljen grupnom izložbom 15 mladih autora  pod nazivom "Bulgarian Documentary Photography”, a svi posetioci ovog događaja imaju priliku da prate predavanja, projekcije i pregledanje portfolija, kao i mnoge druge zajedničke i samostalne izložbe.

Komentari