Tekstovi

Tekstovi

Devojka sa cvetom

Jedan od simbola antiratne fotografije nastao je ispred Pentagona tokom protesta na kome je nekoliko hiljada hipika, studenata i pacifista uopšte izrazilo nezadovoljstvo zbog umešanosti SAD-a u rat u Vijetnamu, 21. oktobra 1967. godine.

Socijalna fotografija

Socijalna fotografija јe fotografija koja najčešće oslikava socijalno stanje pojedinca ili grupe. Prikazuje ljude u životnim i radnim sredinama koje mnogi percipiraju kao sramotne, diskriminirajuće.

Zašto se previše fotografišemo? I koliko je previše?

Zahvaljujuči genijalnom izumu - fotoaparatu i njegovom napretku, mi danas imamo mogućnost da zabeležimo svaki trenutak našeg života.

Kriminalistička fotografija

Fotografija je vrlo značajna kada je u pitanju kriminalistika, upravo zbog toga što može najpreciznije da predstavi položaj žrtve, dokaze koji su možda na prvi pogled neprimetni, kao i samo mesto gde se zločin desio. Na taj način, fotografije pomažu da se brže pronađe krivac i reši slučaj. Iz ove povezanosti fotografije i kriminalistike, nastala je kriminalistička fotografija čiji nam je termin danas vrlo poznat.

Izložba - Marc Riboud (restrospektiva)

Festival fotografije VIZUALIZATOR 2015 počinje saradnjom sa Francuskim kulturnim centrom. U okviru ovogodišnjeg festivala, održava se izložba fotografija Mark Riboa koja je svečano otovorena sinoć, 28.10.2015. sa početkom od 19h u galeriji Institut français de Serbie, Beograd.

Umetnost podvodne fotografije - povratak u svet tišine
Kažu da je najveća draž podvodne fotografije - tajna.
Svadbena fotografija

Svadbena fotografija je fotografija koja se vezuje isključivo za svadbenu ceremoniju. Uključuje fotografije mladenaca pre i posle venčanja. Fotografije same ceremonije venčanja i događaja koji su obeležili  svečani dan.

Giljotina: poslednje pogubljenje

Era mehanizovane egzekucije čovečanstva počinje od 1792. godine. Tada je u Francuskoj usvojen zakon o giljotini kao o humanijem sredstvu za izvršenje smrtne kazne. Odsecanja glave nisu bili pošteđeni Luj XVI, Marija Antoaneta, ni Maksimilijan Robespjer.

Pejzažna fotografija
Eliot Porter, američki fotograf je rekao: “Svi ciklusi života su lepi.”
Fotografija u Indiji
Ne znamo tačno kada je u Indiji snimljena prva fotografija, ali ono što možemo potvrditi je da je već 1839. Dr William Brooke O'Shaughnessy eksperimentisao sa fotografijom koristeći fotoosetljive osobine zlata umesto uobičajenog srebra. U Nacionalnom vojnom muzeju u Britaniji i muzeju Viktorije i Alberta nalaze se najraniji primerci fotografija iz Indije koje je snimio znameniti hirurg bengalske armije, John McCosh. Među fotografijama našla se i jedna poznata - Duleep Singha kao Maharadže.