Tekstovi

Tekstovi

ECOFRAME: Prvo predavanje za edukatore
Održano prvo predavanje u okviru projekta „ECOFRAME”, pokrenutog od strane Centra za razvoj fotografije.
Devojka sa cvetom

Jedan od simbola antiratne fotografije nastao je ispred Pentagona tokom protesta na kome je nekoliko hiljada hipika, studenata i pacifista uopšte izrazilo nezadovoljstvo zbog umešanosti SAD-a u rat u Vijetnamu, 21. oktobra 1967. godine.

Socijalna fotografija

Socijalna fotografija јe fotografija koja najčešće oslikava socijalno stanje pojedinca ili grupe. Prikazuje ljude u životnim i radnim sredinama koje mnogi percipiraju kao sramotne, diskriminirajuće.

Fotografija u XIX veku

Ako se vratimo malo unazad, shvatićemo da fotografija nije podrazumevala samo da se nasmešimo i kliknemo, već je ipak bila mnogo složenija.

Zašto se previše fotografišemo? I koliko je previše?

Zahvaljujuči genijalnom izumu - fotoaparatu i njegovom napretku, mi danas imamo mogućnost da zabeležimo svaki trenutak našeg života.

Kriminalistička fotografija

Fotografija je vrlo značajna kada je u pitanju kriminalistika, upravo zbog toga što može najpreciznije da predstavi položaj žrtve, dokaze koji su možda na prvi pogled neprimetni, kao i samo mesto gde se zločin desio. Na taj način, fotografije pomažu da se brže pronađe krivac i reši slučaj. Iz ove povezanosti fotografije i kriminalistike, nastala je kriminalistička fotografija čiji nam je termin danas vrlo poznat.

Izložba - Marc Riboud (restrospektiva)

Festival fotografije VIZUALIZATOR 2015 počinje saradnjom sa Francuskim kulturnim centrom. U okviru ovogodišnjeg festivala, održava se izložba fotografija Mark Riboa koja je svečano otovorena sinoć, 28.10.2015. sa početkom od 19h u galeriji Institut français de Serbie, Beograd.

Umetnost podvodne fotografije - povratak u svet tišine
Kažu da je najveća draž podvodne fotografije - tajna.
Svadbena fotografija

Svadbena fotografija je fotografija koja se vezuje isključivo za svadbenu ceremoniju. Uključuje fotografije mladenaca pre i posle venčanja. Fotografije same ceremonije venčanja i događaja koji su obeležili  svečani dan.

Giljotina: poslednje pogubljenje

Era mehanizovane egzekucije čovečanstva počinje od 1792. godine. Tada je u Francuskoj usvojen zakon o giljotini kao o humanijem sredstvu za izvršenje smrtne kazne. Odsecanja glave nisu bili pošteđeni Luj XVI, Marija Antoaneta, ni Maksimilijan Robespjer.