Tekstovi

Umetnost podvodne fotografije - povratak u svet tišine

Umetnost podvodne fotografije - povratak u svet tišine

"Ono što me privlači podvodnoj fotografiji jeste činjenica da nikad ne znate šta vas zapravo čeka ispod površine vode. Stoga volim staviti masku i zaroniti sa svojom opremom, željno iščekujući bića koja ću susresti, od kojih neka izgledaju poput vanzemaljaca", reči su  jednog od najpoznatijih podvodnih fotografa, Matty Smith-a.

Kažu da je najveća draž podvodne fotografije - tajna. Onaj ko fotografiše, to što gleda kroz objektiv videće prvi put u potpunosti tek na fotografiji. Do tada ga samo nazire i vidi u drugoj boji i svetlosti. Kažu, takođe, da je tajna i najveća razlika između podvodne i zemaljske fotografije, odnosno, da to nisu ni tema, ni uslovi u kojima se fotografiše, ni oprema.

Iako se za svaku vrstu fotografije, pa i umetnosti uopšte, može reći da gledaocu otkriva nepoznati svet, ipak takva izjava sigurno neće zvučati frazerski ako se odnosi na podvodnu fotografiju. Pod uslovom da niste naučnik, nego neko kome je ronjenje uživanje i terapija, onda vam je dominantan motiv zaustavljanje lepote i potreba da se ona sačuva. Samo da je ne odnesu neka ružna strujanja.

Violeta Tošić

Komentari