Tekstovi

Fotografija u XIX veku

Fotografija u XIX veku

Ako se vratimo malo unazad, shvatićemo da fotografija nije podrazumevala samo da se nasmešimo i kliknemo, već je ipak bila mnogo složenija.U 19. veku, tačnije 1820-ih, prve kamere su radile po principu da je za jedan snimak/fotografiju bilo potrebno skoro osam sati. U tom smislu bilo je teško fotografisati ljude, jer je ekspozicija bila preduga, te oni nisu mogli da budu nasmejani na fotografijama.

Fotografije dece iz 19. veka je bilo teško napraviti, s obzirom na koncetraciju koju su deca imala. Nisu dugo mogla da ostanu mirna, te su njihove majke morale da budu deo enterijera i pozadine u slici (najčešće su bile prekrivene ćebetom kako se ne bi videle, tzv. hidden mothers).

fotografija dece

Godine 1826. francuski fotograf po imenu Nisefor Nieps je zabeležio fotografiju poznatu pod nazivom ‘’View From The Window At Le Gras’’. Ekspozicija ove fotografije je bila osam sati.

Prva fotografija u boji je napravljena 1861. od strane Džejms Klark Maksvela, škotskog fizičara. Koristio je žute, plave I crvene filtere, a fotografije je pravio u svakoj od tih boja, a kasnije je sve tri ukombinovao I tako je nastala prva fotografija u boji.

Prva digitalna kamera je nastala 1975. godine. Proizvela ju je Kodak industrija i zahvaljujući njima bilo je potrebno samo 23 sekunde da bi nastala fotografija. Ta kamera je beležila samo crno bele snimke i težila je 3,5 kg. 


Tanja Drobnjak

Komentari